• Home
 • Блог
 • Как се взима шофьорска книжка в България?

Как се взима шофьорска книжка в България?

Шофирането е абсолютна необходимост в ежедневието на съвременните млади хора. Динамичния начин на живот, ежедневните задължения или страстта към пътуването правят получаването на шофьорска книжка  ако не цел номер едно, то  поне цел в топ 3 от класацията с неща, които всеки зрелостник желае да постигне. 

Процедурата по получаване на шофьорска книжка спокойно може да се нареди сред една от по-дългите и по-формализирани в Европейския съюз. За да получите свидетелство за правоуправление трябва да спазите трите основни етапа: записване на курс, преминаване през изпити и подаване на документи.

Стъпка 1: Запишете се на курс

Курсовете се провеждат само от специализирани учебни центрове: автошколите. Всеки курс включва обучение по теория и по практика.  Общо курсът е с продължителност от цели 71 учебни часа, 31 от които са часовете по кормуване. В тези часове вашите автоинструктори ще ви подготвят, за да имате безопасно поведение на пътя и да, със сигурност ще обезвредят и последния опит за авантюристично шофиране чрез цял арсенал от техники и знания, така  че да преценявате пътните ситуации с окото на вещ водач на автомобил.

Стъпка 2: Преминаване през изпити

Изпитите по време на шофьорския курс никак не са малко. Те включват поне четири задължителни изпита. Два от тях са вътрешни изпити: такива, които провежда автошколата ви за вас. Другите два са така наречените „външни” изпити. При тях се явявате на проверка на знанията пред  държавни инспектори. Първо се провежда изпит по теория (с решаване на листовка), а в последствие и по практика (кормуване). Знанията, които демонстрирате пред инспекторите,  са ключът към взимането на свидетелството за правоуправление. Можете да прочетете повече детайли за изпитите в останалите ни статии.

Стъпка 3: Подаване на документи

След като преминате и през обучение, и през целия набор от проверовъчни изпити, с поставянето на положителна оценка „ДА” на последния изпит по кормуване от държавен инспектор  вече сте официално млад водач. Необходимо е да се изчака кратко технологично време от няколко дни, за да се обработят документите ви от държавните инстектори.  След това могат да се подадат документи за издаване на свидетелство за правоуправление. Заявленията се подават пред  звено на пътна полиция (КАТ) с комплект от документи: диплома за завършено (поне) основно образование ( а след 2017 г. – удостоверение за завършен 10-ти клас), лична карта, копие от  сертификат за курс на БЧК, медицинско свидетелсвто,  и разбира се с готовност за плащане на такси, попълване на заявление и  декларация. Повече за процедурата и видовете услуги по издаване на шофьорска книжка можете да прочетете в блогът на АВТОЛЕГИОН.

2 Comments

 • Петър

  фев. 03 '21 at 16:30

  Много полезна публикация

 • Гюнай яшар

  окт. 10 '22 at 17:35

  Здравейте

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyrights © 2020 FluentThemes.Com. All Rights Reserved

-->