• Home
 • Блог
 • 5 въпроса за шофьорския курс, чиито отговори е важно да знаете.

5 въпроса за шофьорския курс, чиито отговори е важно да знаете.

Като всяко ново начинание започването на шофьорски курс изисква повече внимание и добра осведоменост. Информацията за етапите и съдържанието на обучението,  за изпитите и за издаването на шофьорска книжка е изключително важна за всеки курсист, който иска да избегне всякакви неуредици в обучението си и да вземе шофьорска книжка в приемлив срок. Затова екипът на „АВТОЛЕГИОН” подготви отговорите на най-често задаваните въпроси за шофьорския курс, с които да „осветим” всяка заблуда за шофьорските курсове в България.

Въпрос 1: За колко време се изкарва шофьорския курс?

Отговор:  за 22 дни най-малко. От началото на обучението на курсист  до края на обучението не трябва да са минали по-малко от 22 учебни дни. Все пак е трябва да отбележим, че обучението включва  поне 71 учебни часа, от които 40 теоретични и 31 кормилни. Когато към тях добавим и вътрешният изпит по теория, който включва решаване на листовка, вътрешния изпит по кормуване, а и също така изпитите – листовки и кормуване- пред  ДАИ /с уговорката, че ДАИ е разговорния  жаргон за сегашната агенция „Автомобилна администрация”/,  то срокът рядко може да бъде постиган постоянно:  било поради заетост на курсиста, било поради липса на изпитни дати, било поради невъзможност на инструктора. Но все пак, с добра организация и при добра работа в екип между инструктора и на неговия партньор в обучението: кандидат-водачът, обучението може да се координира, а срокът от 22 дни да стане и възможен, и постижим.

Въпрос 2: Как се провежда теорията?

Отговор: Присъствено и чрез лекции. Всъщност теорията е една от най-важните части на обучението. Това е така, защото управлението на автомобил съвсем не е шега. Все пак никой не би поверил живота си в ръцете на шофьор, който не познава реда за преминаване през кръстовище непример. Тук на помощ идват инструкторите-преподаватели по теория.  Те ще ви преподатат материала, така както е заложен в учебната документация.  Теорията включва 40 учебни часа, всеки с продължителност от 45 минути. Присъствието на лекциите е задължително. По време на обучението повечето преподаватели в страната ще решават с вас и листовки, и тестове за затвърждаване на материала. Темите, които се разглеждат, са цели  20. Те обхващат  два модула. След приключване на теорията се провежда вътрешен изпит по теория. При него чрез решаване на официална изпитна листовка курсистът придобива право да се яви на външен изпит пред държавен служител. Повече за теоретичната подготовка можете да прочетете в нашая блог.

Въпрос 3: Кога най-рано мога да се явя на изпит?

Отговор: Явяването на последният изпит по практика (кормуване) става след като курсистът премине всички етапи на обучение:  40 учебни часа теоретично обучение, 31 учебни часа кормуване, вътрешен изпит по теория (листовки), вътрешен изпит по практика и външен изпит по теория (листовки пред ДАИ). Това може да се случи в срок не по-кратък от 22 дни. Като цяло срокът зависи от подготовката на кандидата и доколко е мотивиран да подпомогне обучението си с активно учене.

Въпрос  4: Колко време е един учебен час?

Отговор: Учебният част по теория е 45 минути. Учебният час по практика е 50 минути. Той включва  и 10-минутен инструктаж. Активното шофиране за кандидат-водача е 40 минути.  В останалите 10 минути инструкторът е длъжен да направи както начален инструктаж на курсиста, така  и анализ на действията на кандидат-водача в края на часа.

Въпрос 5: Какво представлява шофьорския изпит?

Отговор: Последният и окончателен изпит за курсистите е изпитът по практика. Той започва с инструктаж от държавния инспектор. Изпитващият запознава курсистите с правата и начина на протичане на изпита. След инструктажа започва същинският изпит – кормуване, при което се оценяват  уменията за техническа проверка на превозното средство,  изпълнението на поне две от няколко специфични упражнения и  безопасно ли е поведението на курсиста.  Кормуването продължава минимум 25 мин. и ако се справите с този стрес-тест, вече сте успешен  млад водач! Всички детайли за практическия изпит прочетете в блога на АВТОЛЕГИОН.

3 Comments

 • Zhelyo

  май 23 '22 at 1:09

  Iteresuvam sa za knihkata

 • Хабибе

  апр. 11 '23 at 19:57

  Може ли да ми кажете какво трябва да се направи ако сте взели изпита за категория С преди четири години, и не сте подали документите след това

  • веско

   юни 09 '23 at 18:46

   И аз имам същото питане,защото сега ми казват че трябва да имам 1 година от сменянето на книжката!А във нея датата от протокола за успешен изпит за Ц е от преди 1 година????

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyrights © 2020 FluentThemes.Com. All Rights Reserved

-->