• Home
  • изпит по теория
  • Промени в шофьорския изпит: ще изпитват кандидат-шофьорите с видеоклипчета

Промени в шофьорския изпит: ще изпитват кандидат-шофьорите с видеоклипчета

От държавната агенция „Автомобилна администрация“ предвиждат промяна в начина на провеждане на изпита по теория. Към изпита на кандидат – водачите се добавя нов елемент: анимирано видеоклипче. Желаещите за шофьорска книжка ще трябва да отговорят на сегашните стандартни въпроси, но в „листовката“ допълнително ще ги изпитват и върху анимация на пътни ситуации.

Видеовъпросите са общо 60 на брой, всяко от които с продължителност 15 седкунди. Те са анимирани клипчета, които курсистите първоначално изглеждат и едва след това могат да видят и конкретния въпрос, на който трябва да отговорят. Всяко клипче може да се прележда до 3 пъти.

До скоро видеолистовките бяха качени на страницата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за обществено обсъждане. Очаква се новите промени да влязат в сила още от 1 юли.

Не липсват недостатъци в новите видеолистовки, констатираха от сдружението на автоинструкторите в страната „БЪЛГАРСКА АВТОИНСТРУКТОРСКА КОЛЕГИЯ“. По време на обществено обсъждане организацията е отбелязала над 40% грешни въпроси с правописни, пунктуационни или граматически грешки, а близо 30 % от анимираните ситуации са подвеждащи, противоречащи на Закона за движение по пътищата или с грешни отговори. От сдружението са подали становище по темата и очакват корекцията на всички посочени от тях грешки.  Допълнително, инструкторите уточняват в сайта на Колегията, че са против въвеждането на видеолистовките и за запознали отговорните институциите с минусите на това нововъведение.

По наша преценка голяма част от ситуациите са недостатъчно прецизни. Курсистите нямат достъп до въпроса предварително, а едва след като изгледат видеоклипчето. Това ненужно ще обърка и затрудни голям брой от кандидат-водачите. Очакваме срокът за внедряване на видеовъпросите да не бъде спазен и след 1 юли.

videolistovki na DAI
Пример за подвеждащ видеовъпрос: „На кое превозно средство трябва да осигурите предимство, преди да завиете надясно?„А. на трактора Б. на мотоциклета В. на превозните средства, идващи отляво (според авторите на клипчетата, верните отговори са два: Б и В)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Copyrights © 2020 FluentThemes.Com. All Rights Reserved

-->